ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τρίτη 23 Απριλίου 2019



Ο εθελοντισμός…είναι μια κίνηση καλής θέλησης
Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει θέλω πολύ.Ο εθελοντισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ήθος, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες του ενεργού πολίτη που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται.
Ο Εθελοντισμός δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μια πολυμορφική διαδικασία και στάση ζωής, καθώς επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Μια εθελοντική δράση στοχεύει όχι μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά, κατά περίπτωση, και στην αντιμετώπιση των αιτίων του, την ενδυνάμωση των επωφελούμενων και τη συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης
Με αφορμή την εμπειρική κατανόηση του εθελοντισμού, τόσο ο ΟΗΕ όσο και η ΕΕ έχουν αναλάβει κατά καιρούς σημαντικά προγράμματα για την προώθησή του. Η ΕΕ δημιούργησε κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού ένα εγχειρίδιο προορισμένο για σχολικές κοινότητες, προκειμένου να προάγει την αξία του στις μικρές ηλικιακά κοινωνικές ομάδες της χώρας.Επίσης, σε ανάλογη κίνηση προέβη και το γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Κύπρου με την δημιουργία ενός εγχειριδίου καλλιέργειας του Ενεργού Πολίτη προσανατολισμένο στις σχολικές κοινότητες.
Υπάρχουν εκατοντάδες Εθνικές ομάδες εθελοντισμού σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την χώρα μας βρίσκονται όλο και περισσότερες εθελοντικές οργανώσεις που αναζητούν εθελοντές από ολόκληρη την Ε.Ε. και τον κόσμο. Όλες μαζί πρεσβεύουν ένα και μόνο στόχο: την βελτίωση της πολιτισμικής και πνευματικής ανάπτυξης των κοινωνιών.
Τι σημαίνει είμαι εθελοντής;
  • Προσφέρω
  • Βοηθάω κάποιον που έχει ανάγκη
  • Συμβάλλω στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία
  • Αποκτώ εμπειρίες
Γνωρίζω ανθρώπους – επικοινωνώ - σέβομαι
Ο Εθελοντισμός στην πράξη
  • Αισθάνομαι χρήσιμος
  • Συμπονώ - συμπάσχω
  • Μοιράζομαι
  • Συμπαραστέκομαι

Τα  ο φ έ λ η  του εθελοντισμού:
·         Αναγνώριση της προσφοράς
·         Ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και πολιτιστικών στοιχείων
·         Ανάπτυξη δεξιοτήτων και δυνατοτήτων
·         Νέες γνωριμίες, νέοι φίλοι
·         Εργασιακή εμπειρία και δικτύωση
 




Στο μονοπάτι του εθελοντισμού κινείται και το 3ο Δημοτικό σχολείο Ναυπάκτου με τις εθελοντικές δράσεις του..
Το Σάββατο 13 Απριλίου συναντήθηκαν στο χώρο του σχολείου τα παιδιά της Γ ΄και  Ε ΄ τάξης μαζί με τις δασκάλες τους αλλά και δασκάλους των άλλων τμημάτων , για να προσφέρουν , να δημιουργήσουν  και να συμπαρασταθούν στα παιδιά της < ΦΛΟΓΑΣ> με τις κατασκευές τους. Κοντά τους ήταν και οι εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων που βοήθησαν χρηματικά στην αγορά των υλικών για τις κατασκευές.
Κούτες με κορδέλες , στεφανάκια, αυγά, λαμπάδες, βαζάκια πλημμύρισαν την τάξη και τα παιδιά που με την πολύτιμη βοήθεια της Ελένης Μαρκοπούλου  και της βοηθού της έφτιαξαν με την τεχνική του ντεκουπάζ βαζάκια και αυγά….διακόσμησαν με πολύχρωμες κορδέλες στεφανάκια…και λιλιπούτεια πολύχρωμα δεντράκια. Κατασκεύασαν λαμπάδες με υπέροχα διακοσμητικά και κορδέλες.. στόλισαν με λουλούδια και κορδέλες στεφανάκια .
Συγκινητική ήταν η συμμετοχή των παιδιών που με πολλή όρεξη, χαρά και φαντασία έφτιαξαν τις κατασκευές τους…
Η παρουσία της εκπροσώπου της ΦΛΟΓΑΣ που μίλησε στα παιδιά …..για τα παιδιά  που είναι στην ΦΛΟΓΑ , τα ευχαρίστησε για την συνεισφορά τους και τους προσέφερε καραμέλες ήταν αυτό που έκλεισε αυτή την μικρή αλλά τόσο πλούσια σε συναισθήματα συνάντηση!