ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Η νοηματική γλώσσα



Η νοηματική γλώσσα είναι η φυσική γλώσσα των κωφών, είναι οπτική και ικανοποιεί την ανάγκη για επικοινωνία.
Συγκεκριμένα, η ελληνική νοηματική γλώσσα είναι η μητρική γλώσσα της κοινότητας των κωφάλαλων της Ελλάδας, η οποία παρουσιάζει τους δικούς της γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες.
Πόσοι από εμάς όμως, γνωρίζουμε αυτή τη γλώσσα; Πόσοι από εμάς μπορούμε να επικοινωνήσουμε με κωφάλαλους συνανθρώπους μας; Πόσοι από εμάς μπορούμε να συνεννοηθούμε με έναν διαφορετικό τρόπο με διαφορετικούς και ιδιαίτερους ανθρώπους;
Τη μαγεία της σιωπηλής επικοινωνίας ήρθε να γνωρίσει στους μαθητές του 3ου Δ.Σ. Ναυπάκτου η κ. Γαρυφαλλιά Τσιονάκα. Τα παιδιά κατάλαβαν ότι οι λέξεις δεν είναι καθόλου απαραίτητες για να χαιρετήσουν κάποιον, να τον ρωτήσουν αν είναι καλά ή για να του πουν το όνομά τους. Αρκούν η έκφραση του προσώπου και οι κινήσεις των χεριών.
Η εμπειρία που χάρισε η κ. Γαρυφαλλιά Τσιονάκα ήταν ενδιαφέρουσα για τους μαθητές του σχολείου μας, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν αφού κατάφεραν για λίγη ώρα να μιλήσουν μόνο με τη γλώσσα του σώματος αλλά και γιατί συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας που μιλούν μόνο με τη γλώσσα του σώματος.
Είναι επιτακτική ανάγκη να διδάξουμε στα παιδιά την αποδοχή της διαφορετικότητας και ότι συγκεκριμένα οι άνθρωποι με προβλήματα ακοής, απλά υιοθετούν ένα διαφορετικό αλλά τόσο ενδιαφέροντα τρόπο επικοινωνίας.
Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση παίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση νοοτροπιών στα παιδιά μας, στη γενιά του μέλλοντος μας.