ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

ΕΠ-ΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗ


ΕΠ-ΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΗ

Απόψεις όπως «ανεξάρτητη ζωή», «ένταξη», «ίσα δικαιώματα για όλους» είναι πλέον ζώσες στην σημερινή κοινωνική συνείδηση και πρακτική.  Στα πλαίσια λοιπόν ενός οράματος για ένα μελλοντικό περιβάλλον μάθησης που θα περιλαμβάνει την εκπαιδευτική και κοινωνική εκπαίδευση τόσο των τυφλών παιδιών όσο και των βλεπόντων προς μια ευρύτερη και ουσιαστικότερη κοινωνικοποίηση επιχειρήσαμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 12/θέσιου 3ου Δημ. Σχολείου σε δύο επίπεδα:
Α. Οι μαθητές είδαν τη λειτουργία της γραφομηχανής Μπράιγ, πάτησαν τα πλήκτρα, εξοικειωθήκαν με τις κουκκίδες του συστήματος γραφής Braille(αναγλυφογραφίας) εφεύρεση του ευεργέτη των τυφλών Μπράιγ. Ψηλάφησαν και ενθουσιάστηκαν με τις ανάγλυφες εικόνες των βιβλίων του Δημοτικού για τα τυφλά παιδιά και έμαθαν ένα άλλο σύστημα ανάγνωσης μέσω της αφής.
Β. Οι μαθητές έμαθαν βιωματικά, με την τεχνική του παιχνιδιού ρόλων, πώς να βοηθούν ένα τυφλό όταν τον συναντούν στο δόμο, όταν ανεβαίνει μια σκάλα, όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο, όταν πηγαίνει σε γεύμα.
Έμαθαν ότι: Η ΤΥΦΛΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΡΩΣΤΙΑ
ΠΡΟΧΩΡΟΥΜΕ …ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ…ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ…ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ…
Η δασκάλα του Τ. Ένταξης του
3ου Δημ. Σχολείου Ναυπάκτου
κ. Μαρία Ασπρούλια